Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Продължават преговорите с кандидатите за концесията на "ГОРУБСО-Мадан"

Снимка: БГНЕС
Все още продължават преговорите с кандидатите за поемане на концесията на "Горубсо-Мадан", заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По данни на синдикатите, оповестени днес, проявилите интерес кандидати за концесията на рудника са Първа инвестиционна банка, "Химимпорт" и "Минстрой", в съдружие с други фирми. Министър Добрев свика извънредна пресконференция, за да обяви резултатите от преговорите, но се оказа, че до този час все още не е постигната договореност.

На този етап всички кандидати са близо до сключване на сделка, но тя все още не е факт, каза Добрев. Той посочи, че лично премиерът Бойко Борисов е ангажиран с казуса. Министър Добрев допълни, че към момента в преговорите участват и трите потенциални инвеститора и никой от проявилите интерес към поемане на концесията на "ГОРУБСО-Мадан" не се е отказал, когато е станало ясно, че предприятието има допълнителни тежести от 12 млн. евро:

Не би било коректно да казвам какви са офертите на кандидатите. Факт е, че фирмите не са се отказали, понеже това беше моето основно опасение.

Добрев коментира, че при отказ ще трябва да се върви към "ГОРУБСО-Мадан", така и за работниците. Това се стремят да избегнат чрез преговорите:

Това означава, че работниците ще си вземат парите от Гаранционния фонд, но пък бъдещето на концесията щеше да е поставена на риск от забавяне във времето, защото след прекратяване на процедурата, ние следва да обявим търг за избор на нов концесионер. Това обикновено отнема много време и със сигурност не е най-добрият изход.

Икономическият министър не пожела да уточни дали преговорите се водят само за придобиване на концесията или и за предприятието, защото има различни варианти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна