Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом": Русия е готова да бъде удължен срока на преговорите за АЕЦ "Белене"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Русия е готова за пореден път да бъде удължен срока на преговорите за АЕЦ "Белене", ако от българска страна постъпи съответното искане. Това заяви генералният директор на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.
Продължаваме да чакаме от българските партньори официална позиция относно АЕЦ "Белене", защото досега разполагаме само със заявленията в медиите на новия български енергиен министър, каза Сергей Кириенко и допълни, че "Росатом" е заинтересован да бъде намерено решение и да бъде достроена централата, в която вече са вложени много усилия.

Това е важен, добър проект и аз самият вярвам в него. Убеден съм, че по-добър проект България няма да има. За такива пари, срокове и ниво на безопасност никой друг няма да построи атомна цантрала, каквато ние заедно можем да изградим, посочи Кириенко.

Той допусна ново удължаване срока по преговорите, но изтъкна, че "Росатом" трябва да е наясно с каква цел се прави това, за какъв период и какво ще се случи през това време. Като припомни, че поетите досега ангажименти трябва да изпълняват, Сергей Кириенко каза, че ако България изцяло плати готовия вече реактор, ще може да прави с него каквото поиска. По думите му, реакторът от Белене може да бъде използван на друго място, но ще трябва нов проект,което ще отнеме между 7 и 10 години. Според шефа на "Росатом", в случай, че България не плати реактора, пред руската корпорация ще има два варианта- или да си търси парите чрез съда, или да вземе обратно оборудването и да го монтира на друг обект, например в Турция.
По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна