Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Натискът на обществото води до верни решения в здравеопазването

Снимка: Архив

Здравният министър Десислава Атанасова предложи на хората, които не внасят здравни осигуровки, да не бъдат издавани лични карти. Това коментира в предаването "Преди всички" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Тя се шегува, каза д-р Кацаров. Той смята, че това предложение е несериозно.

Хората, които получават социални помощи, се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Ако търсим между тях такива платци, сме сбъркали мястото и пътя. Тези, които получават социални помощи, са здравноосигурени лица. Не могат да им се отнемат помощите, ако това е целта. Аз смятам, че начинът на събиране на здравни осигуровки има нужда от промяна, но го виждам в друга посока.

Според Стойчо Кацаров премахването на таксата за избор на екип при родилки и деца и отменянето на лимита на Фонда за лечение на деца са правилни стъпки, но те са принудителни и извършени под натиска на обществото. Кацаров е на мнение, че към проблемите в здравната система трябва да се подхожда комплексно, а не те да се разглеждат отделно.

Цялото интервю с д-р Кацаров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени