Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Нанев оправдан на първа инстанция

Снимка: БГНЕС

Състав на Софийския градски съд оправда бившия здравен министър от кабинета на ГЕРБ Божидар Нанев. Според обвинението министър Нанев съзнателно е купил на неизгодни за държавата цени антивирусния препарат "Тамифлу", с което ощетил държавата с близо 2,5 милиона лева.

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия здравен министър, както и двугодишна забрана да заема публични или държавни постове. Наблюдаващият прокурор Маргарита Немска пледира за двугодишна условна присъда с 5 години изпитателен срок за другата подсъдима Димитринка Николова - бившата главна счетоводителка в Министерството на здравеопазването.

Нанев и Николова бяха изправени пред съда за сключени договори с фармацевтичната компания "Рош България". До разследването се стига, след като става ясно, че от Здравната служба на Великобритания са отправили по-евтина оферта за лекарството. Сравнението между двете оферти е и основното доказателство на държавното обвинение срещу Нанев. По закон здравното министерство може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна