Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ поевтинява с над 11%, но ще платим всичко, произведено за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Цената на газа за България ще бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април, сочат предварителните разчети, оповестени днес в "Газпром". Намалението ще важи през следващите 9 месеца. Това стана ясно, след като приключи срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с председателя на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер. "Газпром" е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Българският министър на икономиката оцени срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски":

На срещата с Милер говорихме за цената на газа и се разбрахме да получим отстъпка. Предварителните данни сочат, че тя ще е малко над 11 процента- 11.1 на сто. Говорихме да получим тази отстъпка от 1 април и тя да важи за следващите 9 месеца.  

В разговора с ръководството на „Газпром” е станало дума и за ускоряване на работата по газопровода „Южен поток”, тъй като проектът е от полза и за двете страни.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента, стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин.

Към сумата от 140 милиона евро за довършване на реактора ще трябва да се прибавят и  задълженията на НЕК към момента, които трябва да се уточнят от работната група през април, посочи министър Добрев.

Обсъдено е било и евентуалното използване на готовия реактор като седми в АЕЦ „Козлодуй”:

Казаха, че това е различен проект по своето същество и че ще се наложи да се направи ново проектиране или да се промени сегашния така че той да се превърне от проект за два блока в проект за един блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Ще се забавим и във времето поне няколко години, но това е съвсем възможно, посочи Делян Добрев.

По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическата воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени