Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Виза" и "Мастъркард" съобщиха за голяма кражба на банкови данни

Снимка: БГНЕС

Двете най-големи глобални системи за разплащане - "Виза" и "Мастъркард", както и четвъртата по големина - "Дискавър", съобщиха за мащабна кражба на лични данни на собственици на кредитни и дебитни банкови карти в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявлението си трите американски компании посочват, че сигурността на собствените им системи не е нарушена, а информацията е открадната чрез посредническа компания, която се занимава с обработка на данни.

Засега не е известно средствата на колко банкови клиенти са застрашени. "Виза" и "Мастъркард" заявиха, че са предупредили банките за кражбата. 

Със случая се занимава Сикрет сървис, а от "Мастъркард" вече са наели независима фирма, специализирана в сигурност на данните в Интернет за отделно разследване.

Информация за голямата кражба на лични финансови данни се появи първо в специализирания блог "КребсънСекюрити". Според съобщението там, двете компании предупреждават американските банки за възможна кражба на данни от картите на над 10 милиона души. Според данните в блога пробивът в системата е осъществен между 21 януари и 25 февруари. Това е най-големият признат пробив за тази година. Минали хакерски атаки поразиха огромна база данни за потребителите на фирми като Citigroup, Google и Sony.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени