Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Бахрейн не искат състезание от Формула 1

Снимка: Архив

Десетки младежи се събраха в две шиитски села, за да изразят недоволството си от организирането на кръг от календара на Формула 1 в Бахрейн. Наложи се намеса на полицията, която използва сълзотворен газ и задържа протестиращи. Бахрейнски активисти в последно време засилиха кампанията си за анулиране на това състезание.

Миналата година властите на Бахрейн се отказаха от домакинството на кръга заради тогавашните протести срещу режима, когато имаше и жертви. Сега протестите срещу режима и в частност срещу домакинството на поредния кръг започнаха през февруари. Участниците в тях смятат, че домакинството на състезанието показва, че режимът е забравил защо отмени кръга миналата година и по този начин "омаловажава жертвите на бахрейнските деца и игнорира страданията и раните на бахрейнския народ".

Протестиращите са убедени, че репутацията на уважаваното автомобилно състезание ще бъде опетнена с кръвта на миналогодишните жертви, ако то се състои в Бахрейн.

Кампанията срещу домакинството на кръга от Формула 1 започна в Туитър под надслова "Спрете! Кръвта ми изтича!".

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че новата вълна от протести няма да попречи на организирането на кръга от състезанието.

Следващият кръг от Формула 1 е предвиден от 20 до 22 април на пистата Сахир, югозападно от Манама.

       

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна