Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Михайлов: Българинът по навик се преживява като ощетен

Снимка: БГНЕС

Първият световен доклад за щастието, поръчан от ООН показва, че най-щастливите страни в света са Дания, Норвегия, Финландия и Холандия. България е сред страните на последно място по показателя "удовлетвореност от живота". Преди България са Камбоджа, Ирак, Пакистан и Бангладеш, а след България се нареждат Того, Бенин, Централната Африканска република и Сиера Леоне. Докладът установява, че не единствено богатството прави хората щастливи и борави с показатели от типа на политическа свобода, силни социални връзки, липса на корупция, стабилност в работата и семейството. В студиото на обзорното предаване "От петък до петък" незавидното място на България в доклада анализира д-р Николай Михайлов.

Ние наистина се свличаме на дъното, защото по обективни показатели сме зле. Иначе имаме меланхолен многовековен исторически утвърден навик да се преживяваме като ощетени при някакво раздаване, следователно нещастни. Българският архетип е архетипът на Андрешко, една игра на живот при много трудни исторически условия в границите на един тежък жребий. Въпросът е, че българският културен фундамент не съобщава качествата на живот, не съобщава достойнство, което може да ражда хора, които имат усещане тъкмо за достойнство, заяви той. 

В интервюто Николай Михайлов анализира остроумно и находчиво стила на изразяване на премиера Бойко Борисов, прави интересни паралели със стила на Симеон Сакскобургготски.

Чуйте цялото интервю на Катя Лещанска с д-р Николай Михайлов в звуковия файл. 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна