Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите настояват за нов колективен договор в Марица-Изток

КНСБ настоява за преглед на стачното споразумение в „Мини Марица изток” и подписване на новия колективен трудов договор до края на април. Това съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров. "За нас е изключително важно доставките, които очакват всички електроцентрали да бъдат гарантирани и като качество, и като навременност, и като обем", каза президентът на КНСБ. 

Димитров и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик се срещнаха с миньори и с ръководството на дружеството.

Уорлик заяви, че очаква развитие на социалния диалог и спадане на напрежението. "Не в Козлодуй, не в Белене, не и в Добрич, а тук се намира душата на енергетиката в България. През януари, когато тук настъпиха стачни действия, всички в България се притесниха по отношение на енергийната сигурност именно поради значимостта на мини Марица-Изток", подчерта американският дипломат. Той отрече посещението му да е пряко свързано с интересите на американските компании AES и "Контур Глобал", собственици на две централи в енергийния комплекс.

Според Пламен Димитров дипломатът има преки и непреки механизми да повлияе за ускоряване на изпълнението на подписаното споразумение. Синдикатите настояват за спешно назначаване на нови работници в добива, както и за увеличаване на всеки три месеца с 5 процента на фонд Работна заплата.

По публикацията работи: Венелина Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна