Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще изпълни задълженията си по "Белене" и очаква заплащане

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия ще изпълни всички свои задължения в рамките на проекта за строителството на АЕЦ "Белене" и очаква заплащане според подписаните по-рано споразумения. Това заяви днес заместник генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров.

Русия добросъвестно изпълнява подписаните с България договори в рамките на съвместния проект АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти в Санкт Петербург Комаров, който отговаря за развитието и международния бизнес в руската държавна корпорация "Росатом". По думите му става въпрос за договорите за производство на основното оборудване за първи и втори енергоблок.

Готови сме да завършим изготвянето на цялата продукция, поръчана от българската страна и чакаме тя да бъде платена, посочи Комаров. Той припомни, че в момента "Атомстройекспорт" и НЕК уточняват сумата, която България дължи по проекта АЕЦ "Белене". Експертите трябва да приключат работата по съгласуването на дълга до края на април. Заместник-генералният директор на "Росатом" каза още, че към този момент двете страни не водят преговори за участието на Русия в процеса на преместване и адаптация на предназначения за АЕЦ "Белене" реактор на площадката на централата в Козлодуй.

В края на март българското правителство се отказа от проекта поради неясната му крайна цена и липсата на европейски стратегически инвеститор.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна