Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Ръководителите на статистическите институти да се назначават без политически мотиви

Снимка: europa.eu
Ръководителите на статистическите институти трябва да се назначават прозрачно, по професионални критерии, без всякакви политически мотиви, и да бъдат напълно самостоятелни в работата си. Това предвижда днешното предложение на Европейската комисия за преразглеждане на сега действащите регламенти в областта на статистиката.

Кризата показа колко е важно за Европейския съюз да разполага с надеждни статистически данни, подчерта комисарят по данъчната и митническа политика Алгирдас Шемета по повод предложението. Според него на ръководителите на националната статистика в отделните държави трябва да се гарантира автономност на решенията как да разработват, произвеждат и разпространяват статистическата информация, както и в управлението на статистическите служби.

Освен това, от правителствата в Евросъюза ще се изисква да подпишат своеобразни ангажименти във връзка с доверието. Те, според Европейската комисия, ще задължат на най-високо политическо равнище всяка държава да спазва изцяло Кодекса на европейската статистическа практика и да гарантира независимостта на статистическия си институт.

Спазването на тези ангажименти ще се следи от Еврокомисията и "Евростат", предвижда предложението, което трбява да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на министрите, за да влезе в сила.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна