Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До няколко дни ще бъде спряна основната мощност на ТЕЦ-а в Перник

Снимка: БГНЕС
До няколко дни ще бъде спряна основната мощност в Топлоелектрическата централа в Перник, заяви министърът на околната среда Нона Караджова. Причината е забавено изграждане на сероочистващата инсталация и на системата за непрекъснато измерване на замърсяването.

Собственикът на ТЕЦ "Република" Христо Ковачки е осигурил част от оборудването за инсталацията за намаляване на замърсяването със серен диоксид. Очаква се съоръжението да започне да работи през есента и да има парно отопление. През лятото топла вода може да се осигури от котела, който се захранва с газ, добави министър Нона Караджова.

Има решение и чрез работата на котела, работещ на газ, да се осигури на населението и на публичните заведения топла вода за лятото, въпрос на стратегия и фирмена политика. Най-важното обаче - десетилетният проблем на Перник във връзка със замърсяването, особено от изгарянето на въглища в ТЕЦ-Перник, ще бъде решен.

Проблемът със замърсяването на въздуха в Перник е от години, а сероочистващата инсталация трябвало да се изгради до 2007 година.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна