Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрев: "Позеленяването" на икономиката е шансът да запазим предимствата си

Снимка: БГНЕС
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие ще представят днес новата схема за финансиране по Оперативна програма "Конкурентоспособност" - Програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика".

Ниската цена на труда и електроенергията в България са до време. "Позеленяването" на икономиката е единственият шанс да запазим своите конкурентни предимства, коментира икономическият министър Делян Добрев.

Това, което ние правим в тази посока, е да разработваме механизми за финансиране на точно такива проекти в предприятията.

По думите му по програмата за енергийна ефективност в ОП "Конкурентоспособност" има безвъзмездна помощ от 150 млн. евро и още толкова, които ЕБВР ще предостави при нужда за подобряване на енергийната ефективност в малките и средните предприятия.

Финансират се много широк кръг от дейности – както подмяна на оборудване с такова, което харчи по-малко електроенергия, така и мерки за саниране на административните сгради, промяна на горивната база при отоплението на сградите. В рамките на следващия 1 месец ще дадем старт на тази програма.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени