Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги призова за "пакт за растеж"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова да започне широка инициатива за стимулиране на икономическия растеж в еврозоната. Пред комисията по икономическите и валутните въпроси на Европарламента Драги каза, че сега има нужда от "пакт за растеж". Той посочи, че кризата е дошла, защото пазарите вече не са били склонни да финансират неустойчивите политики на правителствата. Би било погрешно обаче да се отрече, че такава консолидация няма да има краткосрочно въздействие върху икономическия растеж, каза още Драги.

"Наличните показатели за първото тримесечие на 2012 като цяло потвърждават стабилизирането на икономическата активност, но на ниско ниво. Гледайки напред, растежът следва да бъде подкрепен от търсенето от чужбина, много нисък краткосрочен лихвен процент, както и нашите нестандартни мерки", думи на Драги. 

Марио Драги каза още, че е от съществено значение в средносрочния план за развитието на европейската икономика инфлацията да бъде поддържана под, но близо до 2 процинта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна