Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кутровски е уличен в употребата на допинг

Снимка: Архив
 

Димитър Кутровски е уличен в употребата на забранени вещества. Втора ни ракета е  дал положителна допинг-проба на турнир в САЩ. 24-годишният българин е хванат със забранената субстанция "метилхексанамин" в състезанието в Сан Хосе в средата на февруари. Там той направи най-доброто представяне в кариерата си, като премина през квалификациите и достигна до четвъртфиналите.

Кутровски има забрана да се състезава от Международната тенис федерация  до излизането на решение по случая. Той със сигурност ще загуби спечелените 57 точки за световната ранглиста и 15580 долара.

В последвалото разследване на ITF е установено, че българският тенисист не е употребил умишлено забранeния стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ "метилхексанамин". По време на турнира Кутровски е закупил и използвал азотния буустер "Jack3d" за подобряване на концентрацията и издръжливостта, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранителния списък на УAДA. Проблемът е, че забраненият "метилхексанамин" е бил изписан с друго име на етикета на продукта - 1,3-диметиламиламин, което на практика е същото вещество, което обаче не е в списъка на УАДА.

Преди няколко седмици антидопинговата комисия на ITF излезе с официално становище за редица случаи на състезатели, тествали положително за "метилхексанамин" поради същата причина. В съобщението се казва, че това вещество е познато с още над 10 имена и се открива в много продукти, в чието съдържание е описано с някои от синонимите. Въпреки това, ITF се позовава на антидопинговия кодекс на УAДA, според който състезателите носят отговорност за всички вещества, попаднали в тялото им.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна