Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поощряват донорството, стотици чакат за трансплантации

Снимка: Архив

Агенцията по трансплантациите ще поощрява донорството с експертен съвет и административни мерки. Това стана ясно от интервю на директора на Агенцията по трансплантациите доц. Силви Кирилов пред "Хоризонт".
Според актуализираните данни на агенцията чакащите за бъбречнатрансплантация у нас вече са 866, за присаждане на черен дроб - 42 и за сърце - 31. На този фон донорите за 2011 година са били 4-ма, а през 2012-та все още няма нито един. Положението никога не е било толкова тежко от създаването на Агенцията насам - през 2001г. донорите са само 2-ма. В последствие има променлив ръст в броя донори и извършените трансплантации, като най-добра за българската трансплантология е 2010 год с 21 донора.  

За да поощрят координаторите по донорство в 25-те донорски бази в страната, от агенцията замислят нормативни промени. С тях статута на координаторите ще бъде променен, ще имат и допълнително възнаграждение.
С цел подобряване на качеството на извършваните трансплантации, директорът на агенцията смята да създаде експертен съвет, в който да се включат всички български трансплантолози.
В момента Агенцията по трансплантации, съвместтно с Агенция "Медицински одит" пишат доклад от обстойна проверка в болница "Лозенец". Припомням, преди месец Центърът за защита правата в здравеопазването оповести данни за незаконни, според тях, трансплантации на деца в болницата.
Болница "Лозенец" има разрешение да извършва всички видове трансплантации, а детски трансплантациии в България така или иначе се извършват само там, категоричен беше доц. Силви Кирилов.
Отговор на въпроса къде в България се правят най-успешни трансплантации, как се поддържат трансплантираните у нас, колко дълго и колко качествено живеят се очакваше да даде онлайн регистърът на донорската и трансплантационна дейност. Докато заработи, обаче, ще минат поне още две години. Агенцията кандидатства с проект за регистъра по ОП "Административен капацитет". Тепърва се очаква проектът да бъде финансиран и да започне да се работи по него. След като необходимият софтуер бъде изготвен, поне година ще е нужна, за да бъде подготвен за работа във всички 25 донорски бази, 60 диализни центъра, 7 трансплантационни центъра и над 20 клиники за ин-витро.

Целия репортаж на Н.Цекулова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна