Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Репресирани от комунизма са на събор в Стара Загора

Снимка: В. Попова

По повод Деня на Европа, в Стара Загора се организира събор на репресираните по време на комунистическия режим под мотото „Страдалческият път на българите към Европа-1944-1989 година". Репресирани от цялата страна посетиха Старозагорския затвор, в който присъди са излежавали много политически затворници, осъдени от режима на Тодор Живков. В храма на затвора отец Йордан Карагеоргиев, който е изследвал съдбата на репресираните свещеници от епархията, отслужи литургия в тяхна памет, а Иван Карушков, директор на затвора, нарече безумие изпращането на хора в лагери и затвори заради идеите им.

Гостите на събора разгледаха подредената от Костадин Събев изложба от портрети на убити горяни, а преди това присъстваха на подписване на меморандум за сътрудничество между Старозагорския затвор и Педагогическия факултет на Тракийския университет за социализация и ресоциализация на изтърпяващите присъди.

Съборът продължава в Окръжната библиотека „Захари Княжески” със срещи на бившите политически затворници с ученици и с прожекция на филма на режисьора Атанас Киряков „Горяни”, показан вчера в Европейския парламент в Брюксел.

Кореспонденция на Венелина Попова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна