Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Споpeд МВФ България е от малкото страни в ЕC, които се справят добре

Снимка: БГНЕС

Депутатите не приеха предложението на Корнелия Нинова Министерският съвет да разработи мерки за увеличаване на заетостта или мерки срещу негативните тенденции в икономиката, както и мерките да бъдат внесени за обсъждане в парламента. Народните представители обаче приеха контрапредложението на Менда Стоянова от ГЕРБ, което задължава правителството, при актуализация на програмата, да докладва на парламента мерките за фискална политика, здравеопазване, административна норма и електронно правителство.

По време на обсъждането БСП предупредиха, че заложените мерки в националната програма са рестриктивни към бизнеса, антисоциални към хората и прокризисни за България. От ДПС изтъкнаха факта, че програмата залага чуждестранни инвестиции, предимно от еврофондове, и не прави привлекателна страната ни за чуждия бизнес. От Синята коалиция препоръчаха вместо ДДС да бъдат намалени Данъкът върху дивидентите и Данъкът върху едноличните търговци. От Атака припомниха, че като антикризисна мярка са предложили намаляването на лихвите по кредити, за да живне бизнесът. На всички тези критики финансовият министър отговори с данните за бюджета. До края на март дефицитът по бюджета е бил 0.9% от БВП. Според Дянков, предварителните данни за април показват, че ще има значително превишаване на приходите над разходите. Това дава основание на финансовия министър да смята, че към април дефицитът ще е 0.3%, което приближава страната ни към балансиран бюджет. Подобрението се дължи изцяло на приходите и косвените данъци и законодателните промени за събирането им, посочи Симеон Дянков. Той цитира данните на приключилата техническа проверка на Международния валутен фонд, която дава положителна оценка за реформите в страната.

Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012-а цел за фискален дефицит. Реформите за повишаване на събираемостта на ДДС дават заслужаващи поздравления резултати. Неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от 4% от Брутния вътрешен продукт. Обръщат обаче внимание,”ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект”. И последно: "Банковата система остава добре капитализирана, ликвидна, печеливша и с ефективен банков надзор". Не означава, че всичко е розово, но означава, че от гледна точка на фискална политика, банкова политика, бюджетна политика, България е една от малкото страни в Европейския съюз, която засега се справя добре.

Депутатите продължават работа с първото четене на законопроекта за изменение и допълнение на закона за съдебната власт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна