Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България среща конкуренция от Централна и Източна Европа при инвестициите

Снимка: БГНЕС

България среща голяма конкуренция от държави в Централна и Източна Европа при привличането на инвеститори, заяви икономичесият министър Делян Добрев в рамките на инвестиционен форум. Според него причините за това са по-изгодните стимули при разкриването на работни места в другите страни.

Добрев посочи, че се обмислят законодателни промени, с които да се дадат допълнителни предимства за инвеститорите, освен ниската данъчна тежест, която оформя 80 на сто от решението в коя държава да се инвестира:

За да бъдем номер едно и в останалите 20 %, извън ниските данъци, ние мислим да субсидираме в размер до 50-процентна инвестиция за приоритетни проекти, възможност да бъдат сертифицирани проекти в сферата на услугите.

От два месеца българската Агенция за инвестиции работи на принципа персонални проектни мениджъри за всеки един от инвеститорите клас "А" над 10 милиона евро, каза още Делян Добрев.  

Този проектен мениджър ще има правомощията да върви с инвеститора от администрация в администрация и да разрешава неговите проблеми и да се уверява, че всички документи и всички процедури са изпълнени във възможно най-кратките срокове.

Според заместник-финансовия министър Боряна Пенчева обаче България все повече ще привлича вниманието на инвеститорите от региона в условията на несигурност в Европа. По думите й през следващите три години не се предвижда повишаване на никакви данъци и това ще  гарантира стабилност на бизнес средата.

Това, което е сигурно, че ние ще запазим тази благоприятна данъчна среда и нещо повече, ще създадем условия за подобряване на работата на НАП и митниците.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна