Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА и "Лудогорец" ще решават титлата в сряда

Жуниор Мораес се превърна за пореден път в герой за ЦСКА след 3-те си гола във вратата на "Литекс"
Снимка: БГНЕС

 

ЦСКА победи "Литекс" с 4:1 в дербито на предпоследния 29-ия кръг в "А" група. Така "червените" се нуждаят от точка в последния мач за сезона срещу втория "Лудогорец", за да триумфират с 32-а титла в историята си.

Жуниор Мораес за пореден път тази пролет се превърна в герой за ЦСКА, като реализира хеттрик за своя отбор и поведе в листата на голмайсторите с 16 точни попадения. Един гол добави и централният защитник Пламен Крачунов, а за "Литекс" се разписа Момчил Цветанов. Двубоят бе по-специален за старши треньора на "Литекс" Христо Стоичков, който се завърна на стадион "Българска армия", откъдето тръгна за големия футбол. Легендарният футболист бе посрещнат радушно от "червената" публика, а в сектор "Г" с огромни букви бе написано "Един е Христо".

Срещата бе равностойна през първото полувреме, но Жуниор Мораес направи разликата между двата отбора, като реализира 2 гола до почивката. Той откри головата си сметка в 25-та минута, след като вратарят Илко Пиргов изби топката в краката на бразилеца и той с удар отблизо прати топката в мрежата. Идентична бе ситуацията и за втория гол на Мораес в 38-та минута, когато груба грешка на Страхил Попов в защита позволи на бразилеца да стреля ниско под плонжа на Пиргов - 2:0. ЦСКА реши мача веднага след почивката, когато вездесъщият
Жуниор Мораес за трети път записа името си сред голмайсторите и накара привържениците на "червените" да запеят шампионски песни. Мораес се разписа в 47-а минута, след като Бандаловски проби от дясно, подаде на Тодор Янчев, който хитро пусна топката към Мораес и той майсторски финтира вратаря и прати топката в мрежата. До края срещата се доиграваше, ката двата отбора си
размениха по един гол. В 64-та минута Пламен Крачунов направи 4:0 с глава след
центриране от корнер. Точно 4 минути по-късно грешка в защита на Ангел Грънчов позволи на Светослав Тодоров да открадне топката, да стреля в гредата, а при добавката Момчил Цветанов вкара почетен гол за "Литекс".

В същото време "Лудогорец" победи в Каварна с 4:0 "Калиакра" и е само на победа от първата си шампионска титла. Вече изпадналият от майсторската група отбор на домакините изигра за протокола последен мач пред своя публика, като увеличи пасива си на рекордните за групата 74 допуснати гола. За втори пореден мач, заради контузии на титулярните вратари, зад рамката на вратата на "Калиакра" игра треньорът на вратарите Добрин Добрев. "Лудогорец" започна срещата без няколко от титулярите си, но въпреки това още от първите минути зареди бързи атаки към вратата на домакините. След вихреното начало "Лудогорец" постепенно намали темпото и едва в 20-та минута успя да материализира превъзходството си. При фронтална атака в наказателното вратарят на "Калиакра" Добрев спъна влизащия във вратата му Дяков и реферът отсъди дузпа. Зад бялата точка застана потърпевшият играч на гостите и с точен удар откри резултата - 0:1. След почивката "Калиакра" се отърси от напрежението и заигра по-уверено. Заков опита удар от дистанция в 47-та минута, но топката премина над целта. Малко по-късно и Коруджиев от непосредствена близост се размина с изравняването и като че ли с това се изчерпаха възможностите на домакините. В 60-та минута Иван Стоянов изпълни ъглов удар, като вкара директно гол. 4  минути след това Гъргоров посрещна с глава центриране в наказателното поле и направи резултата класически - 0:3. Четвъртото попадение за "Лудогорец" вкара Марселиньо в 75-та минута, след като засече центриране и оформи крайния резултат на двубоя.

Така в сряда ЦСКА и "Лудогорец" ще определят новия шампион на България в директен сблъсък на "Лудогорец Арена" в Разград. ЦСКА води с 2 точки на върха и при равенство иили победа ще спечели титлата, а при успех на Лудогорец титлата ще остане в Разград.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени