Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът е скептичен към идеята за еврооблигации

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подкрепя въвеждането на данък върху финансовите трансакции, но е скептичен към идеята да има еврооблигации, с които да бъде преразпределен дългът в eврозоната. Тази позиция той ще представи на Европейския съвет тази вечер в Брюксел, където отново на дневен ред е ситуацията с Гърция.

Борисов посочи, че по този начин тези страни, които са били дисциплинирани финансово да носят гаранции за тези, които не са спазвали дисциплината.

Като съседна страна България е сред най-заинтересованите да бъде намерено решение за Гърция, добави премиерът, като изрази подкрепа за отпускане на допълнителни средства за Гърция, но само при условие, че страната представи ясен план и конкретни проекти, за които да поиска финансиране.

Еврооблигациите не са решение, което допринася за възстановяването на растежа, заяви при пристигането си за срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел  и германският канцлер Ангела Меркел. Тя подчерта, че те противоречат на европейските договори, с което отново изрази несъгласието си с предложението на френския президент Франсоа Оланд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна