Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия няма да се откаже от атомната енергетика

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Чехия няма да се откаже от атомната енергетика, заяви президентът на страната Вацлав Клаус. Според него, отказът на някои европейски държави от ядрената енергия би бил проблем. Прага е домакин на международна конференция за газовата инфраструктура, енергийната сигурност и финансирането на инвестиционни проекти.

Решенията за енергийния микс трябва да се вземат от държавите, а не на срещи на държавниците. Енергетиката получи етикет на глобален проблем, който изисква глобално решение, коментира чешкият президент. Субсидиите за възобновяемите енергийни източници са неефективни, смята той и добави, че вместо тях, добивът на шистов газ би могъл да бъде възможна алтернатива за енергийната независимост на Европа от Русия. Технически напредък се очаква и в областта на атомната енергетика.

Чешкият президент отправи критики срещу европейските изисквания и политики, свързани с борбата с промените в климата, спорната, по думите му, търговия с емисии и квотите за енергията от възобновяеми източници.

Ядрената енергия е силно застъпена в Чехия. Пазарът на енергетиката е свързан с немалко рискове и неясноти. Политиците не би трябвало да повишават тези неясноти, а да създават стабилна среда на базата на ясни правила, заяви още чешкият президент Вацлав Клаус.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна