Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха български филм в Кан

Снимка: Архив

Българският филм "Последната линейка на София" грабна престижна награда на международния филмов фестивал в Кан. Единственият документален филм на "Седмицата на критиката" бе отличен с втората по значимост награда - откритие на телевизионния Канал 4. Това съобщи за БНР от Кан кинокритикът Вера Найденова:

Получава я Илиян Метев - млад режисьор, живял в Германия, завършил лондонско училище за телевизия и кино, а сегашният му филм е за много българска действителност чрез заглавието "Последната линейка на София". Вестник "Либерасион", голям френски вестник, написа доста голям и похвален текст, в който изтъкна именно хуманизма на българските лекари, които работят в много трудни условия и с много доброта - това специално беше отбелязано, а наградата се казва "Откритие".

От съпътстващата програма в Кан, наречена "Седмица на критиката", са започнали много днешни знаменитости, припомни кинокритикът Вера Найденова. В същата секция България участва и миналата година с "Аве" на Константин Божанов. И двата филма са подкрепени от Националния филмов център, от Телевизионния канал "Арте" и са с продуцент Димитър Гочев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна