Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Българите са в много по-добра ситуация от гърците

Снимка: СиЕнЕн

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за СиЕнЕн, излъчено вчера. Той призна, че безработицата в страната е висока - 11,5 процента, но, според него, перспективите са положителни.

Младите българи са в много различна, по-интересна и по-положителна ситуация, отколкото младите гърци, защото младите българи нямат планини от дълг. Така че те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират, каза Плевнелиев.

Според държавния глава, правилният баланс за излизане от кризата е да се изразходва толкова, с колкото страната разполага, а не колкото й се иска. Вероятно в момента за много страни правилната дума не е растеж, а напредък, подчерта той.

За да постигнат напредък, някои страни трябва да постигнат стабилност и после да растат по устойчив начин. Това не е случаят с моята страна. Ние правим структурни реформи, работим усилено. Като министър аз бях и кризисен мениджър. Но ние успяхме да постигнем много стабилна микроикономическа ситуация в България и сега можем да говорим за устойчив растеж, подчерта Плевнелиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна