Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрев: VII блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен само от "Атомстройекспорт" и "Росатом"

Снимка: БГНЕС

Ядреният остров на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от "Атомстройекспорт" и "Росатом". Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По-рано днес руски информационни агенции съобщиха, че България е предложила на "Росатом" да участва в изграждането на Седми блок, като цитират заместник-генералния директор на компанията Кирил Комаров.

Строителството на Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" може да се осъществява с технология и експертиза единствено от "Атомстройекспорт" и "Росатом". Това се предопределя от факта, че той ще включва готовия почти реактор, предвиден за "Белене", коментира министър Добрев:

Това е технология на "Атомстройекспорт" и "Росатом", така че ядреният остров, който е част от централата, може да бъде построен единствено от "Атомстройекспорт" и "Росатом" с този реактор. Не ядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея можем да имаме друг изпълнител, стратегически инвеститор, друг партньор.

Ангажиментът за договореното намаление на цената на руския газ от 11% остава с дата 1 април, каза министър Добрев и търпеливо обясни отново от какво зависи това:

Условието е да вземем окончателно инвестиционно решение по "Южен поток" до 15 ноември. Съответно за това трябва да се подпише допълнително споразумение. Но се оказа, че в самото акционерно споразумение има редица въпроси, които са останали отворени между акционерите в "Южен поток". Подходът, който имаме в момента, е да затворим всички тези отворени въпроси с подписването на споразумението за окончателно инвестиционно решение до 15 ноември.

"Южен поток" е приоритетен проект за България и няма как да не подпишем договора, категоричен беше Добрев:

Няма риск да не го подпишем. Ние сме заявили, че "Южен поток" е приоритетен проект, защото в този проект страната ни ще печели от транзитната система в България в момента, на година ние получаваме повече от 100 милиона лева.

Как ще повлияе на цената на парното тази отстъпка и дали това ще стане със задна дата от 1 април, трябва да реши регулаторът, каза Делян Добрев:

Общата отстъпка е между 115 и 120 милиона долара, в момента, в който тя стане факт, тези допълнителни споразумения ще бъдат представени на регулатора, той самият ще прецени дали това ще го направи за бъдещ период от време като приход, който е извънреден приход, или ще го направи със задна дата.
По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна