Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия с първи 3 точки на европейското след 2:1 срещу Гърция

Чехите ликуват след втория си гол във вратата на Гърция при успеха с 2:1 на европейското първенство по футбол
Снимка: Getty images

 

Националният отбор на Чехия вкара 2 ранни гола чрез Петр Ирачек и Вацлав Пиларж и постигна изключително важна победа с 2:1 над Гърция, което остави отбора в борбата за класиране на четвъртфинал от европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

Ирачек даде аванс на чехите още в 3-та минута на мача, след като се възползва от перфектен пас на Томаш Хюбшман и завърши атаката с удар в левия ъгъл на пазената от Костас Халкияс врата. Само три минути по-късно Вацлав Пиларж се възползва от центриране на Теодор Гебре Селасие и вкара втория гол, измъквайки се от двама гръцки защитници. Благодарение на това, а и на отменено попадение на гърците, Чехия се оттегли на почивката с два гола аванс.

Проблемите за чехите започнаха с началото на втората част, от която отсъстваше Томаш Росицки. Капитанът на отбора получи контузия в стъпалото и беше заменен, но все още не е ясно неговото състояние. Гърция успя да овладее центъра след излизането на плеймейкъра на съперника, което доведе до по-голямо притежание на топката и до повече опасности пред вратата на Петр Чех, който беше поставен под много сериозно напрежение. Именно стражът, който беше с най-голяма заслуга при триумфа на "Челси" в Шампионската лига през миналия сезон, допусна фаталната грешка, при която Гърция успя да намали резултата. Той сгреши при центриране в наказателното поле на чехите и топката стигна до опитния Теофанис Гекас, който я изпрати необезпокояван в мрежата на Чех
за 1:2 в 53-та минута. Въпреки че имаше цели 37 минути до края на редовното време, гърците не успяха да се възползват от импулса в играта си срещу
предпазливия съперник. "Елините" не стигнаха до друго чисто положение и загубиха мача с 1:2.

Възпитаниците на Михал Билек вече са втори и са равни по точки с отбора на Русия, който играе по-късно с Полша. Гърция е на последно място с едва една точка актив.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени