Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Косово ще си сътрудничат срещу трафика на хора и организираната престъпност

Снимка: БГНЕС

България и Косово ще си сътрудничат в борбата с трафика на хора и организираната престъпност. Премиерите Бойко Борисов и Хашим Тачи подписаха споразумение за размяна на незаконно пребиваващи лица. Косовският премиер, който е на посещение у нас, подчерта, че Белград и Прищина трябва да затворят страницата на конфликта и да изберат пътя на диалога.

Косовският премиер Хашим Тачи обясни, че основната цел на Прищина е членство в НАТО е ЕС. За Балканите трябва да има европейско решение, смята Тачи. Той декларира , че правата на малцинствата в Косово се спазват, че косовските сърби са интегрирани в обществото и че е готов за диалог със Сърбия. "Това е правилният път за двете държави".

Колкото до въпроса ще продължат ли разговорите с Белград след избора на президента Томислав Николич, известен с твърдата си позиция спрямо Прищина, Хашим Тачи отговори, че най-добро решение за Белград е да признае Косово, да се съгласи Прищина да участва в регионални инициативи и да бъдат открити посолства в двете държави.

Премиерът Бойко Борисов декларира българската подкрепа за членството на Косово в ЕС и ЮНЕСКО. Косовският премиер покани повече български компании да инвестират в селското стопанство, инфраструктурата и енергетиката.

По публикацията работи: Мира Срефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна