Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново и Разград готвят специални културни прояви за Еньовден

Снимка: Архив

В Разград започват така наречените "Бели нощи", предаде кореспондентът на БНР Марина Бенова. Двудневните празници на музеите се организират от общината и местните културни институти всяка година в навечерието на Еньовден. Всички разградски музеи отварят врати за посетители с богата и разнообразна програма, посветена на традициите и тяхната интерпретация в съвремието.

Програмата на Белите нощина Разград започва от 18 часа с откриване на изложба на старопечатни книги в къщата-музей Станка и Никола Икономовии завършва в полунощ в неделя срещу понеделник с танцов огнен спектакъл  в Археологическия резерват Абритус”.

Гайди ще огласят днес Самоводската чаршия във Велико Търново за празника Еньовден, информира кореспондентът на БНР Катя Чорова. Организатори са общинската туристическа агенция "Царевград Търнов". Гостите на прочутата възрожденска улица на занаятите ще могат да минат за здраве под голям венец, изплетен от 77 билки. Председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов ще покаже как се приготвя лечебен елексир от древния сорт жито лимец. 

Съботният ден е и празник на Русе. Всички участници в тържеството ще танцуват виенски валс под звуците на „На тихия син Дунав” на площада. Програмата ще завърши в полунощ с избор на крал и кралица на карнавала, съобщи кореспондентът на БНР Наташа Димитрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна