Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 хиляди подписа са събрани в подкрепа на АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Близо 200 000 подписа са събрани до момента в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене", обяви в Разград депутатът от БСП и член на Инициативния комитет за подписката Румен Овчаров. Той обясни, че проблемът освен експертен има и общественополитически аспект и е важно българите да решат този изключително важен за страната въпрос.

Според Румен Овчаров некомпетентността на сегашното управление в сферата на ядрената енергетика е опасна:

В момента управителят на централата не разбира нищо от ядрена енергетика, министърът не разбира нищо, министър-председателят пък разбира от всичко. В момента в борда на директорите на атомната електроцентрала няма нито един човек, който да е компетентен и да знае какво е това Пети и Шести блок. Закъсняват катастрофално с програмата за удължаване на срока на експлоатация на Пети и Шести блок. Закъснението им е година и половина и на практика тази програма е провалена.

Ако 2017 - 2019 година ние не сме изпълнили цялостната програма за реконструкция и модернизация на тези два блока, поставяме под въпрос и удължаването на техния ресурс за експлоатация. Изцяло сме в ръцете на русия по този въпрос. Без главния конструктор и без неговото положително становище няма как тези реактори да бъде удължен ресурсът им за експлоатация. Ако това не се случи, енергийната катастрофа в България е 100 процента сигурно. Не само целево, ние просто няма да имаме откъде да вземе електроенергия.

По публикацията работи: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна