Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията за скоростния път Русе-Свиленград ще заработи наесен

Снимка: БГНЕС

През октомври ще започне работа компанията за изграждане на скоростен път Русе-Свиленград чрез публично-частно партньорство. Във вторник се състоя втората работна среща между представители на България, Турция и Катар за реализиране на проекта. Компанията ще бъде с пропорционално участие на трите страни и ще има за цел да извърши проектирането и финансовия анализ за изграждането и експлоатирането на пътя Русе-Свиленград. Надзорен комитет, който ще бъде създаден до 3 седмици, ще подготви тригодишна бюджетна рамка до 20-и септември и меморандум, който да препотвърди волята на България, Катар и Турция за осъществяване на проекта.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова добави, че страната ни няма да има друг финансов ангажимент, освен отчуждителните процедури и издаването на парцеларните планове и разрешителните за строеж. Бъдещият концесионер ще плати разходите по изграждане на пътя, по който ще се преминава с тол такси. Ще се обсъждат и други алтернативни трасета, през Върбишки проход и Шипка.

Бъдещата компания не я ограничаваме само до пътя Русе-Свиленград. Това, което днес постигнахме като съгласие, са две неща. Вторият ангажимент на компанията ще бъде освен трасето на Русе-Свиленград, което ние в момента имаме утвърдено и предложено от наша страна, да се разгледат минимум 3 алтернативни други трасета, едно от които е това, което споменахме и което предложихме - пътят Бургас-Варна, Варна през Шумен за Русе, също е един от алтернативните маршрути, който задължително трябва да бъде разгледан и анализиран. И второто, което даваме като мандат на групата и в последствие на тази компания е тя задължително да има възможност да прави предпроектни проучвания и анализи за всякакви други инвестиционни инфраструктурни проекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна