Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата ще подкрепи президентското вето на Закона за горите

Снимка: БГНЕС

БСП ще подкрепи ветото на президента върху Закона за горите, въпреки че един от оспорваните текстове е предложен от депутата от левицата Милена Христова. От партията обвиняват управляващите в лобизъм и некомпетентност при предлагане на поправки в закони, които водят до намесата на Конституционния съд. Лидерът на партията Сергей Станишев заяви:

Тези протести бяха използвани от много хора, които не са пряко свързани с екологични организации, като повод за протест. Това показва, че в обществото настъпва промяна.

В контекста на лобизма от Социалистическата партия извадиха още една статистика за управлението на ГЕРБ. Говорителят на левицата Ангел Найденов:

60 са законопроектите, които до този момент са индентифицирани като съдържащи лобистки поправки, а над сто са законопроектите, които попадат в така наречената "сива зона". 27 са атакувани пред Конституционния съд.

Последното решение на Конституционния съд, с което се отмениха поправките в Кодекса на труда, постановяващи глоба на работници без трудов договор, от БСП  коментираха като пореден шамар към управляващите. Михаил Миков подчерта, че от ГЕРБ опитвали да наложат "Дикенсовия капитализъм".

...И когато ти наказваш работника, няма кой да свидетелства за нарушенията на работодателя. Това беше основната цел, Конституционният съд категорично го поряза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна