Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отново на финал, изстрада успеха след дузпи срещу Португалия

Снимка: БТА

Световният и европейски шампион Испания ще има възможност да защитава титлата си от Евро 2008, след като се класира на финала на първенството в Полша и Украйна след много драматичен успех с 4:2 над Португалия след изпълнение на дузпи. Редовното време и продълженията на стадиона в Донецк завършиха 0:0. Португалците играха по-добре в редовното време, като пропуснаха няколко възможности да вкарат, а продълженията преминаха под диктовката на Испания.

Интересен, но несполучлив ход направи треньорът на испанците Висенте Дел Боске - Алваро Негредо излезе титуляр за сметка на Торес и Фабрегас. През цялото първо полувреме тимът на Пауло Бенто пресираше своя съперник, но не стигна до сериозно положение пред Касияс. И през второто полувреме португалците продължиха със силната преса като португалците пропуснаха шанса си в последната минута - Мигел Велозо намери Мейрелеш, а той подаде към Кристиано Роналдо, който стреля неточно.

Едва в тези минути испанците се разиграха, а явно и силите на португалците привършиха. Жорди Алба центрира отляво, топката попадна в краката на Иниеста, чийто шут от много удобна позиция беше спрян от Пепе. В 104-та минута ново включване на Алба създаде добра възможност пред Иниеста, който добре насочи от шест метра, но Патрисио брилянтно изби. В последната минута на продължения бе ред на испанците да пропуснат - Педро се опита да надиграе цялата защита на Португалия и не успя.

Дузпите започнаха с 2 грешки - изстрелът на Чаби Алонсо в левия ъгъл беше спасен от Руи Патрисио, а след това Икер Касияс отрази удара на Моутиньо. Андрес Иниеста вкара първото попадение, а Пепе изравни. Жерард Пике отново изведе Испания напред, а Нани, който изблъска Бруно Алвеш, възстанови равенството. Серхио Рамос, който само преди месец изпусна дузпа в 1/2-финала в Шампионската лига срещу "Байерн" Мюнхен, вкара в стил "Паненка". Последва пропуск на Бруно Алвеш, който нацели напречната греда. Точка на спора сложи Сеск Фабрегас, не без помощта и на дясната греда, и класира Испания на финал - 4:2.

Последният мач на Евро 2012 е на 1 юли в Киев, а съперник на Испания ще бъде Германия или Италия.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени