Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново има отказ от заверка на годишни финансови отчети от страна на Сметната палата

Снимка: БГНЕС
През тази година отново има отказ от заверка на годишни финансови отчети от страна на Сметната палата. Имената на ведомствата ще бъдат оповестени след като приключи кампанията по заверката на годишните финансови отчети, съобщи Пепа Хаджиева - директор на "Финасови одити" на Сметната палата, в рамките на Четвъртата професионална среща на вътрешните одитори в България.

Сметната палата констатира, че проверяваните обекти не изпълняват препоръките, дадени от нейните органи, и всяка година се повтарят едни и същи грешки, посочи Пепа Хаджиева.

Екипите на Сметната палата често констатират липса на съответствие на вътрешните актове с действащото законодателство, които се налага да бъдат актуализирани, каза Хаджиева. Тя подчерта ролята на вътрешния одит за подобряване на отчетността.

Според Стефан Белчев, директор на дирекция в Министерството на финансите, Законът за вътрешния одит в публичния сектор не посочва компетентните органи, които се уведомяват при констатирани нередности или измами. По думите му у нас все още съществува неяснота между политическото и административното управление:

Друг проблем, това е, че основно все още акцентираме върху разходването и законосъобразното управление, не толкова върху ефекта и ефикасността от него. Липсва също така хоризонтална комуникация и информация.

Според председателя на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори Красимир Логофетов ограничените бюджети са сред трудностите пред одиторите:
Като резултат от трудната икономическа обстановка в световен мащаб се сблъскват на първо място с ограничени бюджети в рамките на организацията, от друга страна това води до намаляване на увереността, която дават вътрешните одитори на ръководството, увереността е в по-малък размер, т.е. не покрива в достатъчна степен рисковете, които оказват влияние на организацията.

По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна