Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат се законодателни промени при наемането на работа на млади хора

Снимка: БГНЕС
Обсъждат се законодателни промени при наемането на работа на млади хора и за ученическите и студентските практики в предприятията.

С една от законодателните промени ще се регламентират по-ясно в Кодекса на труда договорите за наемане на стаж на младите хора, допълни министър Тотю Младенов:

Ученическите договори - има някои предложения да бъдат направени съответните корекции, има някои въпроси, които се поставят по отношение на законодателството, свързано с ученическите и студентските практики, които се правят в предприятията.

Министерството на труда и социалната политика и на образованието ще обменят информация за отпадналите от училище деца, за завършилите средно и висше образование, за да има адекватна помощ за младите хора, които не могат да си намерят работа:

Ние ще предоставяме пълната информация също на Министерство на образованието за всичките програми, мерки, свободни работни места. Знаете основната цел, която сме си поставили - до 4 месеца след завършване на образование, младите хора, да им бъде намерена или подходяща работа, или допълнително да се обучават и да се квалифицират.

Ще продължи контролът, за да се намали броят на хората, които работят без трудов договор. Така социалният министър коментира решението на Конституционния съд, който отмени законодателната разпоредба за налагане на глоби на работниците, които се съгласяват да работят без договор.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна