Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музей на българското изобразително изкуство отваря врати

Снимка: imagesfrombulgaria.com
На официална церемония във вторник ще бъде отбелязано приключването на основния ремонт на Националната художествена галерия, която вече ще се нарича Национален музей на българското изобразително изкуство. В интервю за "Хоризонт" и.д. директор Слава Иванова коментира, че извършения по проект на Министерството на културата ремонт е спомогнал:

Това се случи и днес и трите етажа на сградата са обновени, ремонтирани и всички инсталации са подновени. Сградата, по отношение на енергийната ефективност, беше преустроена, всички зали са климатизирани. Имаме вентилационна система. Имаме асансьор, който свързва трите етажа, финансирането идва от Министерство на регионалното развитие, проектът се финансира с европейски пари. Малко над 3 600 000 е общата стойност на проекта.

Слава Иванова съобщи, че след церемонията по обявяването на приключването на проекта в галерията ще бъде показана изложба, посветена на 130 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Какво могат да видят зрителите?

Няколко основни цикъла, чрез които да представим наистина цялостно, пълноценно творчеството му, да проследим творческите му похвати, творческия му метод и в крайна сметка да обединим неговите творчески търсения. Неслучайно озаглавихме нашата изложба "Майсторът, цветето и вселената", защото този подход ни даде един поглед към неговите философски и естетически възгледи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна