Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на фотоволтаици питат ДКЕВР за парите за зелена енергия

Снимка: Архив

От Българската фотоволтаична асоциация настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да обясни дали потребителите ще получат обратно пари от частта за зелена енергия в сметката за ток. Цената за изкупуване на екоенергия беше намалена и така 70 милиона лева от платените за ток може да не стигнат до собствениците на зелени централи.

Основният въпрос, според Българската фотоволтаична асоциация, е каква част от зелената енергия ще се заплаща по старата, по-висока цена, отпреди 1 юли, и каква по новата, значително занижена, влязла в сила от преди дни. В първия случай събраните пари би трябвало да са около 320 милиона лева, ако обаче планираните мощности за присъединване хванат намалената тарифа, събраните средства ще са с около 70 милиона по-малко и те няма да отидат при производителите на енергия от възобновяеми източници, а някъде другаде. Въпросът е къде точно.

Има едно предположение, че целта на така раздутата добавка зелена енергия е да се капитализира НЕК, да се вкарат пари в НЕК, каза председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов.

Иначе регулаторът вече е питан по въпроса, обясни Марияна Янева от Българската ветроенергийна асоциация:

Исканата от нас информация се отнася до трети лица, съответно НЕК, ЧЕЗ, И ВИ ЕН и Е.ОН и съответно ДКЕВР трябва да поиска тяхното съгласие преди да ни предостави тази информация. До ден-днешен ни се казва, че все още няма. 

Ако регулаторът не предостави поисканите данни, производителите на зелена енергия обмислят да заведат дело за мълчалив отказ на информация.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени