Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ понижи основния лихвен процент до рекордно ниско ниво

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската централна банка намали основните си лихвени проценти до ново рекордно ниско равнище в опит да поддържа положителния импулс, след като лидерите на ЕС постигнаха известен напредък в решаването на дълговата криза на срещата през миналата седмица. Управителният съвет на ЕЦБ гласува да се намали ставката за нейните основни операции по рефинансиране с четвърт процент до 0.75 процента. Това стана на редовната среща на УС във Франкфурт.

Европейските акции увеличиха приходите при новината, а еврото падна. От 71 икономисти, анкетирани от Ройтерс, 48 очакваха банката да намали лихвите, повечето от тях с 25 базисни пункта, други прогнозираха по-голям спад. Фондовите печалби обаче спаднаха, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че икономиката на еврозоната ще се възстанови, но постепенно, застрашена от дълговите проблеми на няколко от членовете на блока и нежеланието на банките да отпускат заеми. Рисковете, свързани с икономическите перспективи на еврозоната, продължават да бъдат от обратната страна на медала, каза Драги на пресконференция:

Очакваме икономиката на еврозоната да се възстанови постепенно, макар че движещата сила е отслабена от редица фактори. По-специално, напрежението на някои пазари от еврозоната с държавни дългове и тяхното въздействие върху кредитните условия, каза Марио Драги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна