Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП отчете ръст на постъпленията в хазната от 4,3 млрд. лева

Снимка: Архив
Националната агенция за приходите отчита ръст на постъпленията в хазната от 4,3 милиарда лева за второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на 2011 г. Ръстът е отчетен след въвеждането на дистанционната връзка на касовите апарати с НАП.

За миналата година общата сума от данъчните декларации по ДДС за трите месеца е била 40,8 милиарда лева, а за тази година вече е малко над 45 милиарда. По-добрите постъпления се дължат на това, че фирмите по-трудно укриват обороти от данъчните заради новата електронна система. В нея са свързани 320 000 касови апарата. Данъчните следят основно дали оборотите се отчитат коректно. Около 2000 фирми до момента се определят като рискови, заяви Васил Панов от НАП.

Няма да се ходи повече на безразборни проверки, които по някакъв начин да търсят нарушители, а ще се ходи конкретно при лица, които нарушават закона. Търговията на дребно е на първо място като рискова дейност, а търговията на едро е на трето място.

Второто място по риск е за търговците в строителството. Колкото до набелязаните 2000 фирми, проверките на част от тях ще започнат още днес във Варна, Бургас и Велико Търново.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна