Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: Следващата година ни чака много по-драстичен скок на цените на тока

Снимка: БГНЕС

Следващата година ни чака много по-драстичен скок на цените на тока. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Причината за шока ще бъде задължението на централите да купуват въглеродни емисии. Три основни проблема на българската икономика, свързани с енергетиката, очерта Данев - изключително ниската енергийна ефективност, съществуването на така наречената разходно-покривна система при определянето на цените и липсата на конкуренция в преноса на газ и ток.

Данев като посочи, че България е 15% по-разхитителна на първична енергия от другите европейски страни:

Две трети от първичната енергия се ползва за производство на електро- и топлоенергия, където загубите за преобразуване са 70%. Грешно, постановка на цялата ни енергийна система. Все още в България господства разходно-покривна система. Когато вашето производство на енергия е неефективно, ви признават разходите и го включват в цената на микса.

България продължава да развива енергоинтензивни производства, а износът на добавена стойност се е превърнал в национален спорт за корпорациите у нас, коментира още Данев.

Огромната част от българските и чуждестранни производители изнасят от България развойната дейност. Продуктът, който произвежда страната, намалява рязко, ние ставаме най-енергоемката страна с най-ниска производителност на труда и оттам и с най-ниско заплащане. Т.е. износът на добавена стойност е вече национален спорт.

От 2013 г. предстои големият ценови удар, прогнозираха отново от Стопанската камара.

Тези, които не желаят да купуват квоти CO2, които влизат в действие от 2013 година, имат правото да ползват тези пари за инвестиции, за да подобрят емисиите на CO2. Тъй като ние работим в България на разходо-покривна норма, това означава, че всички разходи ще ни се признаят автоматически в цените.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна