Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Методиева: Протестите имат нужда от говорители

Снимка: БТА

В протестите в последните дни липсват говорители на участниците, които да артикулират целите на недоволството и да очертаят хоризонтите му, смята Юлияна Методиева, главен редактор на списание "Обектив" - печатен орган на Българския хелзинкски комитет.

Правата на човека са нещо, което в момента виждаме много добре демонстрирано на тези протести на "Орлов мост" и във Варна. Обаче се появява една известна опасност. Тази опасност е до каква степен тази великолепна гражданска енергия може да послужи за изграждане на неясни паралелни центрове за влияния, които могат да бъдат използвани коварно от различни законодателни, политически и други среди.

Няма консенсус на изказа - какво точно се желае. Не сме наясно каква сила е гражданското общество. Дали тези граждански енергии достатъчно добре се артикулират в медиите? Липсата на говорители е голям проблем. Виждам сравнително аморфна маса хора, които първоначално бяха обидени на медиите, че непропорционално представят протестите, но адекватни лица с достатъчно ясен и убедителен говор нямаше.

Кой как присъства на медийната сцена? Кой протестира? А има ли избирателност на каузите? Може би тези хора нямат нужда от това да се обясняват.

Много е общо изказването „не желаем да бъдем еколози, искаме да бъдем граждани“. От друга страна обаче, медийната среда е изключително увредена. Пиар текстовете превземат медиите. Това не е журналистика, а пиар. Пиарът преформулира публичното пространство. Младите журналисти с охота започват да правят поръчкова журналистика. Така журналистът дълбоко изменя на най-важната си задача да формира обществото и да играе с обществото срещу политиците. И това създава медиен комфорт на властта.

Протестите имат нужда от лица, а медиите от физиономии.

Цялото интервю на Катя Лещанска с Юлияна Методиева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна