Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Репортери на БНР: В България няма практика за работа с доброволци

Снимка: Мария Рачева

В България няма опит с доброволците, коментираха в предаването "От петък до петък" репортерите на БНР Надежда Цекулова и Мария Рачева. И двете наблюдаваха овладяването на пожара в местността Бистришко бранище и като репортери, и като доброволци.

Пожарникарите не са виновни за лошата организация при потушаването на пожара. В България няма практика за работа с доброволци. Никой не е очаквал, че толкова много хора ще се качат да помагат. Нямаше предварителен подбор на доброволците. На едно място заедно, като екип, работеха пожарникари, лесничеи и доброволци - къде обучени, къде – по-малко обучени! Доброволците се подчиняваха безпрекословно на всичко, което професионалистите на терен казваха. Тези хора на терен нямаха проблем едни с други. Така коментира бедствието репортерът на "Хоризонт" Надежда Цекулова.

Чувствах се като в зле организирано военно учение, разказва репортерът на „Христо Ботев“ Мария Рачева. Всичко беше много хаотично. Доброволчеството трябва да има предварителна организация. 10-12 души гасихме с една метална пробита кофа и със 7-8 изрязани бутилки от минерална вода! Но по-важното е, че за първи път се уверих, че младите хора ще направят онова дългоочаквано гражданско общество.

Това разминаване продължава и досега. Тази сутрин от Кризисния щаб призоваха за доброволци. В същото време от пожарната главен комисар Николай Николов казва, че нямат нужда от повече хора. Министър Найденов каза, че горят 50 дка гора, от пожарната казаха, че са 150 дка...

Има пробойна в законодателството, няма закон за доброволчеството. Мария Рачева обаче смята, че законодателството няма да промени мърлявостта ни при такива ситуации и липсата на умения да създаваме организация.

Коментарите на Надежда Цекулова и Мария Рачева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени