Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Муудис" понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени

Снимка: Архив

Международната рейтингова агенция "Муудис" понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени от А3 на ВАА3. Това се отрази отрицателно на финансовата борса в Милано.

Рейтинговата агенция се позовава на предположения за  риск на пазарите да инвестират в Италия и за евентуална опасност от пренасяне на финансовите проблеми от Гърция и Испания. “Мудис” изразява и недоверие към строгата финансова програма, приета от италианското правителство, както и несигурност към политическата ситуация с оглед на политическите избори догодина.

Тази новина завари италианския премиер Марио Монти при пристигането му в Айдахо, където той участва в годишната конференция на финансовия, бизнес и медиен елит на САЩ в Сън Вали. Темата, по която Монти ще вземе отношение е ползата от инвестирането в Италия.

Неотдавна Асоциацията на банките в Италия (ABI) изрази недоволство спрямо “Мудис”, чийто оценки вредят на италианската икономика и народ. Асоциацията поиска от Европейската централна банка и други институции на общността да се създаде строг контрол на рейтинговите компании .

"Муудис" предупреди за влошаване на икономическите перспективи пред страната в краткосрочен план, за което свидетелстват отслабването на икономическия растеж и повишаването на безработицата.

Агенцията прогнозира рецесия от 2% тази година, което ще направи по-трудно за Италия да постигне фискалните си цели.

По публикацията работи: Елена Шаханова- кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна