Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 млн. лв. са инвестирани в пивоварната индустрия през 2011 година

50 милиона лева са инвестирани в пивоварната индустрия през миналата година, отчита на професионалния си празник Съюзът на пивоварите в България.

Пазарът на бира за миналата година у нас е над 5 милиона хектолитра. Те се разпределят по 69 литра на глава от населението годишно, като по този показател - консумация на бира - се нареждаме на 17-о място в ЕС. Социологическо проучване показа, че през лятото 16 % от пълнолетните българи пият бира поне веднъж дневно, а 20 % три-четири пъти седмично. От началото на годината петте големи пивоварни у нас са позиционирали на пазара 11 нови продукта и марки пиво. Председателят на Съюза на пивоварите у нас Александър Грънчаров коментира:

За голямо наше съжаление пазарът на бира в България намалява четвърта година поред. Отново това е продиктувано от редица фактори - намаляване на потребителското търсене, хората все по-рядко излизат навън, повече си стоят по домовете, времето не беше от най-добрите за нас и ние виждаме проблеми, които срещат така наречените "обекти на студен пазар" в хотели, ресторанти и кафета. Ако трябва да говорим в проценти, искрено се надяваме поне тази година биреният пазар да покаже ръст, макар и минимален – 2 до 4 %. Надяваме се това да бъде продиктувано от голямото европейско футболно първенство и от други големи събития, които предстоят тази година.

По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна