Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемонията по откриването на олимпийските игри започва в 20.12 часа и ще продължи 3 часа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Церемонията по откриването на летните олимпийски в Лондон, наречена "Остров на чудесата", ще започне в петък, 27 юли, символично в 20 часа и 12 минути на Олимпийския стадион в Лондон. Художествен директор на церемонията е британският режисьор и продуцент Дани Бойл, получил Оскар през 2008 година за режисурата на филма "Беднякът милионер". "Наименованието на церемонията "Остров на чудесата" трябва да покаже разкошната креативност на Великобритания и непредвидимостта и творческия потенциал на народа", каза Бойл в интервю за "Дейли Телеграф".

Бойл каза, че за церемонията на откриването олимпийският стадион "ще се превърне в идилично селско кътче на Острова и зрителите ще видят наистина каква е неговата същност". Въпреки че все още не се знае как ще изглежда церемонията, известно е, че ще продължи три часа и че ще участват 15 000 доброволци. Церемонията ще започне със звън на специални камбани, произведени във "Вайткейпъл Фаундри" - най-старата британска фирма за производство на черковни камбани, създадена през 16 век и влязла в Книгата на рекордите на Гинес.

Организаторите съобщиха, че церемонията по откриване на летните олимпийски игри в Лондон струва 36 милиона евро. Очаква се около четири милиарда телевизионни зрители да гледат спектакъла, с който Великобритания иска да засенчи церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна