Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металурзи от ОЦК-Кърджали изградиха жива верига

Снимка: БГНЕС

Синдикалисти от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали направиха жива верига пред двете индукционни пещи, пълни с разтопен цинк. Така те се опитаха да попречат на представителите на една от банките-кредитори да източат метала. Според синдикалистите, цинкът е залог за кредит и сега финансовата институция иска да го вземе.

Междувременно стана ясно, че в 16 часа днес електроразпределителното дружество EVN ще спре тока в целия завод, заради неплатени задължения от над 100 000 лева.

Френската банка БНП Париба е поискала да бъде източен цинкът от едната индукционна пещ. В нея се съхранява 20 тона разтопен метал на стойност около 30 000 долара. Според синдикатите, тези пари няма да покрият кредитите към банката, които са близо 70 млн. долара. Тази сутрин синдикалисти от "Защита" и КНСБ са направили жива верига пред пещите в цинковия завод. По-късно обаче те се отказали след новината за предстоящото спиране на тока.

При спирането на тока просто се обезсмисля да се прави жива верига. Единственият начин е металът в пещите да се източи. Искаме да излезем с апел към ръководството и към банките да ни платят поне по една заплата, защото това е метал на предприятието. Когато бъде спрян токът, пещите започват да замръзват и оттам нататък вече никой не е в състояние да ги пусне. /.../ За нас вече спирането на тока означава край на оловно-цинковия завод. Той просто няма как да се възстанови отново, коментираха работници от завода.

В момента се водят преговори между EVN и Министерството на икономиката токът в комбината да не бъде спрян, съобщиха от ръководството на завода. Ако това не се случи, останалите все още в предприятието работници ще го напуснат до края на седмицата. Сега там има около 100-тина металурзи. Близо 400 вече са на борсата от началото на протестите през март.

Тези 15 леяри са без договори, нямат защитни средства за безопасни условия на труд и никой официално не е дошъл да каже какво точно ще се случва, заяви по-рано днес Стефан Атанасов, инженер-технолог в цинковия завод и областен лидер на синдиката "Защита". Замисълът на хората от живата верига беше да проведат разговор с единствения от ръководството на завода – икономическия директор Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им. По негови данни до момента няма инвеститорски интерес към завода.

Имаме притеснения, че една от банките, запорирала метала, може да го изнесе. Искаме с този метал, който се отлее, да се изплатят заплатите на работниците,  каза Стефан Атанасов в предаването "Преди всички".

Не знаем кой е наредил да се точи тази пещ. Притесняваме се какво става с този метал, след като се източи. Ако не се изпълнят исканията ни ще устроим 24-часова блокада, за да не източат пещта през нощта. Много пъти приканвахме банките да се срещнат с нас и да ни разяснят докъде са стигнали нещата с ОЦК и какво ще се случи с комбината, каза Атанасов.

Според синдикатите ОЦК-Кърджали дължи над 400 хиляди лева за ток и ако сумата не бъде изплатена, ще спре дори непрекъснатият производствен процес. В комбината работят малко над 200 души.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна