Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румян Сечков: Грешно е да третираме всички роми като еднакви

Снимка: Архив
Трудно е да не обръщаме внимание на неща като доклада на Държавния департамент на САЩ. Това каза Румян Сечков от фондация С.Е.Г.А в предаването "От петък до петък" по повод доклада на Държавния департамент на САЩ, в който основна констатция беше, че маргинализацията на ромското малцинство продължава да бъде най-същественият проблем в сферата на човешките права в България.

Констатацията в доклада беше ясно, че ще бъде такава. Тя е вярна и не съвсем вярна, защото ние и не само ние, но виждате и Департаментът, слагаме всички роми на едно място, а те всъщност са много различни. Наистина има много маргинализирани сред тях и те се нуждаят от подкрепа и по този начин слагаме стигмата върху една общност, която е доста разнородна. От тях има хора, които живеят сред нас и дори не ги различаваме изобщо. Други, които живеят в махалите, които живеят като нас и трета група, която не е най-голямата, но е видимата, които бъркат по кофите и правят зулумите, обясни Сечков.

По повод на Стратегията за интеграция на ромското население, която стана по-известна като "Интеграция на мангалите" заради чиновническа грешка при качването на документа на страницата на президентството, Сечков коментира, че има нужда от подкрепа и да се работи внимателно и последователно. Тази стратегия дава едни насоки, в които трябва да се развиват нещата и подходът трябва да бъде интегриран, каза той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна