Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на ЕС и еврозоната се е свила с 0,2 на сто

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Икономическият растеж в еврозоната и като цяло в Европейския съюз е спаднал с 0,2 на сто през второто тримесечие на 2012 година, предаде Франс прес.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,2 процента едновременно в еврозоната и Европейския съюз с 27 (държави членки) по време на второто тримесечие на 2012-та, в сравнение с предишното тримесечие, гласят данни, публикувани от европейската статистическа служба Евростат.

През първото тримесечие растежът на брутния вътрешен продукт беше на нулата както в 17-членната еврозона, така и в целия Европейски съюз, припомня Франс прес.

В сравнение с второто тримесечие на 2011 година, брутният вътрешен продукт е паднал с 0,4 на сто в еврозоната и 0,2 на сто в Евросъюза през втората четвърт на настоящата година.

Данните отразяват парализиращата дългова криза, която погълна еврозоната, коментира Франс прес. Тя доведе до спасителните планове на Европейския съюз и Международния валутен фонд за Гърция, Ирландия и Португалия, както и до помощ за испанския банков сектор в условията на продължаваща битка за възвръщане на доверието на пазарите.

Новите цифри показват и колко сериозно Европа изостава от основните си икономически и търговски партньори. По данните на Евростат брутният вътрешен продукт в Съединените щати се е увеличил с 2,2 процента в сравнение с предишното тримесечие, а в Япония - с 3,6 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна