Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция по заетостта: През юли безработицата е била 10,8 на сто

Снимка: www.karieri.bg

През юли безработицата е била 10,8 на сто, което означава, че е същата като през юни - съобщават от Агенцията по заетостта. През миналия месец работа са започнали над 18 000 безработни, което е с 4 000 повече от същия месец на миналата година. През летните месеци безработицата винаги бележи спад заради сезонната заетост в туризма и селското стопанство, но сега се задържа на едно ниво два поредни месеца. Като успех от Агенцията по заетостта отчитат по-големия брой започнали работа, което се дължи на субсидираните работни места, осигурени с европейски пари, давани на бизнеса за наемане на безработни.

По програми и мерки на агенцията работа са започнали 6 700 души, а на реалния трудов пазар - 8 300. Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост - 2 700, търговията - 1 500, строителството - 686.

Oбявеният процент безработни от агенцията отново се разминава с този на националната статистика, която обяви преди дни 12,3 % безработни за юли, което пък се обяснява с различната методика за пресмятане. Агенцията преброява само регистрираните и активно търсещи работа.

Данните на Евростат също отчитат безработните у нас 12,4 на сто при средно 10,4 за Европейския съюз. Австрия остава европейска държава с най-ниска безработица - 4,5 %, следвана от Холандия - 5,1 %, Германия - 5,4 %. В Испания се отчита най-високо равнище на безработицата - 24,8 на сто.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна