Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кемал Еюп: Не се страхувам от проверки по проекта за съдържанието на учебниците

Снимка: БГНЕС

Изследването за стереотипи и предразсъдъци в учебници и образователни програми вече е свалено от сайта на Комисията за защита от дискриминацията. Това стана часове след изявление пред медиите по темата и закана на председателя на Комисията Ана Страшимирова да свали докладите. На брифинга бившият председател на Комисията Кемал Еюп заяви, че и днес би поръчал подобно изследване и не се страхува от проверки по проекта.

Според Кемал Еюп МОН е било уведомено да даде становището си за проекта. Срокът е бил 10 дни и не е спазен. Повече становища не са поискани, но са поканени техни експерти. Междувременно, след като проектът е бил готов от министерството, е поискана среща, но поради липса на време в края на мандата на предишната комисия такава среща не се е установила. Днес Еюп беше категоричен, че и ако сега беше председател, ще поръча и би заложил на едно такова изследване.

Еюп заяви, че не е имало конкурс на сайта на Комисията, защото не е имало време за това. Проектът трябваше да се реализира в рамките на една година. Имаше много семинари и самото проучване, а самото финансиране закъсня. Имаше предложение от колегите и така избрахме издателите, добави той.

На въпрос дали според него има елементи на дискриминация, Еюп отговори: Това е спорен въпрос, аз не съм се занимал с учебниците, някои от експертните становища съм прочел, някъде има, някъде няма, но има какво да се желае от сферата на образованието спрямо самите учители.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени