Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щефан Буколд: Рязкото поскъпване на горивата се отнася само за еврозоната

Снимка: БГНЕС

Цените на горивата достигнаха нов рекорд в Германия, като през изминалия уикенд най-масовият биобензин надхвърли 1,69 евро, а дизелът поскъпна с 5 евроцента за седмица до 1.53. Рязкото поскъпване на горивата се отнася само за еврозоната заради кризата с еврото, смята експертът по енергийни въпроси от Хамбург Щефан Буколд. Горивата ще продължат да поскъпват и по геополитически причини, смята експертът:

Без да е решаващ за момента, конфликтът между Иран и Израел също създава напрежение, защото е потенциален риск за пазара. По-важно е положението около Сирия, което лесно може да застраши Ирак, и тогава, освен отпадането на износа от Иран, ще има смущения и с петролните доставки от Ирак.

Потребителите нямат друг изход, освен да намалят потреблението, смята германският енергиен експерт:

На първо място, да се потребява по-малко, а в средносрочен план, да се замислим за друго гориво - природен газ или електромобили. Естествено, имаме на разположение обществения транспорт и най-вече железниците.

Еврото значително отслабна през изминалата година и това води до рекордните цени. Извън еврозоната цените все още са 20 до 30 процента под рекордните си стойности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна